Tätä klassikkoherkkua täytyy tehdä joka syksy ainakin kerran. Mikään kaunis leivonnainen tämä ei ole, mutta sitäkin herkullisempaa .

Amerikkalainen omenapiiras:

Pohja:

5 dl vehnäjauhoja

200 g kylmää voita

2 rkl sitruunamehua

4 rkl jääkylmää vettä

 

Täyte:

1 kg happamia omenoita

0,75 dl sokeria

0,75 dl ruokosokeria

½-1 rkl kanelia

2½ rkl vehnäjauhoja

3 rkl sitruunamehua

2 rkl sulaa voita

1 dl mantelirouhetta tai -lastuja

 

Valmista taikina. Nypi kuutioitu voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää sitruunamehu ja vesi. Sekoita, kunnes muodostuu kiinteä taikinapallo. Kääri taikina kelmuun ja laita kylmään pariksi tunniksi.

Ota taikinasta reilu puolet, laita toinen pala takaisin kylmään, ja kauli siitä hieman vuokaa suurempi levy (vuoan halkaisija noin 23 cm). Painele taikinalevy vuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka kylmään.

Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita muut täyteainekset kulhossa. Lisää omenakuutiot ja sekoita varovasti. Kaada täyte vuokaan keskeltä korkeammaksi keoksi.

Kauli toinen taikinapala kanneksi ja painele se vuokaan täytteen päälle. (Kannen reuna kannattaa laittaa tiiviisti pohjan ja vuoan väliin, ettei käy kuten minulla tässä...). Pistele haarukalla tai tee pienellä muotilla pintaan hengitysaukkoja. Paista piirasta uunin alaosassa 225 asteessa 15 minuuttia, laske lämpö 200 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin 45 minuuttia.

Tarjoa lämpinä vaniljajäätelön kera.

Ohje on alunperin Kotiliedestä, hieman olen sitä muokannut.