Jälkiruoaksi Itsenäisyyspäivän lounaalle tein näitä meheviä ja jouluisia muffinsseja:

PC060908-normal.jpg

Rommiviikunamuffinssit (16 kpl):

250 g kuivattuja viikunoita

2½ dl vettä

rommiaromia pakkauksen ohjeen mukaan

200 g voita

2 dl sokeria

3 munaa

4 dl karkeita vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 rkl kaakaojauhetta

½ dl kermaa

 

Kuorrutus:

½ dl kermaa

1 rkl voita

50 g suklaata

 

Leikkaa viikunoista kannat ja pilko ne pieneksi. Laita kattilaan viikunat ja vesi (voit käyttää myös ½ dl aitoa rommia, lisää se tässä vaiheessa ja vähennä määrä vedestä). Keitä seosta hiljaisella tulella kannen alla puolisen tuntia, lisää tarvittaessa loraus vettä. Soseuta pehmenneet viikunat liemineen. Lisää kuumaan soseeseen rommiaromi (käytin Lidlin rommiaromia reilun ½ ampullia) sekä voi ja sekoita, kunnes rasva on sulanut.  Lisää sokeri ja kaada seos kulhoon jäähtymään.

Yhdistä jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe.

Vatkaa taikinaan munat yksitellen. Lisää jauhoseos ja kerma muutamassa erässä vuorotellen taikinaan.

Sipaise muffinipellin koloihin hieman voita ja asettele jokaiseen pala leivinpaperia (yhdestä arkistä tulee 9 kpl). Jaa taikina vuokiin ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin ½ tuntia.

Tee kuorrutus. Kuumenna kerma ja voi höyryäväksi, lisää rouhittu suklaa ja rommiaromi (käytin loput ampullista). Sekoita tasaiseksi.

Jaa kuorrutus hieman jäähtyneenä muffinssien päälle, ripottele pinnalle rouhittua pistaasipähkinää.

Taikinan voi paistaa myös kakkuna voidellussa ja korppujauhotetussa rengasvuoassa 175 asteessa uunin alatasolla noin tunnin ajan. Kuorrutus kannattaa levittää lämpimän kakun pinnalle pullasudilla.

 

Ideoita tähän hain Kahvikaisan taatelikakusta, uuden Maku-lehden viikunaportviinikakusta ja Mimmin keittiöstä kuorrutukseen.