Keräsin keväällä nokkosia, ryöppäsin ja soseutin pakkaseen. Nyt käytin ensimmäisen satsin leipätaikinaan.

P7040001.jpg

Nokkosleipä 6-8 kpl:

Illalla:

1 l kylmää vettä

500 g vehnäjauhoja

2 pss kuivahiivaa


Aamulla:

500 g sämpyläjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

3 rkl hunajaa

½ dl nokkossosetta

4-5 tl merisuolaa

½ dl rypsiöljyä

(vehnäjauhoja)


Sekoita hiiva vehnäjauhoihin ja sekoita jauhoseos kylmää veteen kulhossa. Peitä kulho kelmulla ja jätä tekeytymään yön yli.

Jatka aamulla taikinan tekoa lisäämällä kulhoon loput ainekset. Vaivaa taikina hyvin. Taikinan tulee olla pehmeää, mutta kimmoisaa ja leivottavissa. (Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja.)

Anna taikinan kohota puolisen tuntia.

Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle, vaivaa ilmakuplat pois ja jaa se 6-8 osaan. Leivo palat limpuiksi, tee pintaan muutama viilto ja kohota vielä uunin lämpiämisen ajan. Paista 200 asteessa uunin alatasolla koosta riippuen 30-40 minuuttia.