Alkaneen leipäviikon kunniaksi päätin vihdoin tarttua possua kärsästä ja leipoa tätä ihanaa leipää, jonka ohjeen pyysin äidiltäni noin 10 vuotta sitten. Lapset halusivat tehdä nappileipiä ja niitähän sitten tehtiin.

Äippä teki näitä isompia, halkaisija jotain 10 cm.

 

Ja tenavat pikkuisia.

 

Sekaleipä:

1 l vettä

50 g hiivaa

1 kg vehnäjauhoja

4-5 tl suolaa

50 g voita

300-500 g ruisjauhoja

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää vehnäjauhot.

Lisää tunnin kuluttua suola, sulatettu voi ja ruisjauhot.

Vaivaa ja paloittele taikina. Leivo palat palloiksi ja anna nousta liinan alla 10 minuuttia. Kauli sentin paksuisiksi leiviksi. Nostata liinan alla ja pistele haarukalla ennen paistamista.

Paista 230-240 asteessa noin 10 minuuttia. Laita uunin pohjalle vesikuppi paistamisen ajaksi.

Anna jäähtyä, halkaise ja nauti voin kera.