Sain työkaverilta raparperia (ehkä pienen vihjaisun jälkeen, omalla pihalla kun sitä ei kasva). Kiitos T :)

Ne jalostuivat leivosten muotoon:

P6110005.jpg

 

Mansikkaraparperileivokset:

Pohja:

150 g voita

1½ dl sokeria

2 isoa munaa

2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1½ dl maitoa

 

Raparperihilloke:

500 g raparperin paloja

½ dl vettä

½-1 dl sokeria

½ dl fariinisokeria

vaniljatangon kuoret

1 liivate

 

Mansikkasose:

350 g pakastemansikoita

½-1 dl sokeria

1 dl mansikkamehua

4 liivatetta

 

Kermarahkamousse:

4 dl kuohukermaa

250 g kermarahkaa

sokeria maun mukaan

1 vaniljatangon siemenet

3 liivatetta

½ dl raparperin keitinlientä

 

Kaurakookosmuru:

½ dl kookoshiutaleita

½ dl kaurahiutaleita

2 rkl fariinisokeria

ripaus kanelia ja vaniljasokeria

 

Aloita raparperihillokkeella. Kaada pilkotut raparperit kattilaan. Lisää vesi, sokerit ja vaniljatangon kuoret makua antamaan. Säästä siemenet kermaan. Kiehauta ja anna kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla välillä varovasti sekoittaen. Älä keitä mössöksi, raparperit saavat jäädä paloiksi. Kaada hillo siivilään kulhon päälle ja anna jäähtyä. Poista vaniljatanko. (Raparperihillokkeen tekisin seuraavalla kerralla ehkä hillohyytelösokerilla, tosin liemi kostutti pohjan.)

Tee sitten pohja. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi muutamassa erässä maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa noin 20x30 vuoka leivinpaperilla, levitä taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa reilu puoli tuntia. Testaa kypsyys tikulla.

Jatka mansikkasoseella. Soseuta kohmeiset mansikat blenderissä, lisää sokeri ja pyöräytä vielä pari kierrosta.

Aloita nyt kakun kokoaminen. Laita liivatteet likoamaan. Vaahdota kerma, lisää kermarahka, sokeri ja vaniljan siemenet. 

Kiehauta 1 dl raparperin keitinlientä, liuota siihen 1 liivatelehti ja kaada raparperin palat sekaan. Anna jäähtyä hetki ja levitä seos kakkupohjan päälle. 

Kiehauta mansikkamehu, liuota siihen neljä liivatelehteä ja anna jäähtyä hetki. Kaada mansikkasoseeseen ja sekoita hyvin. Levitä tämä raparperien päälle.

Kiehauta vielä ½ dl raparperin keitinlientä, liuota siihen 3 liivatetta ja jäähdytä. Kaada seos kermarahkavaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä vaahto mansikkasoseen päälle ja laita kakku kylmään tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Paahda kookos- ja kaurahiutaleita kuivalla pannulla hetki koko ajan sekoittaen. Lisää fariinisokeri ja mausteet, sekoittele hetki. Anna jäähtyä.

Irrota hyytynyt kakku vuoasta, leikkaa neliöiksi ja koristele kaurakookosmurulla.

Aika monta vaihetta työstää, mutta vaivan arvoista!

 

Lopusta raparperiliemestä tein marinadin broilerinsisäfile/paprika/kevätsipulivartaille (1 dl öljyä, vajaa 1 dl raparperinkeitinlientä, 2 rkl soijakastiketta, 2 tl yrttiseosta, suolaa, mustapippuria). Oli erinomaisen hyvää, ei vaan tullut kuvattua grillauksia. Juhannuksena sitten :)