Jälkiruoaksi Itsenäisyyspäivän lounaalle tein näitä meheviä ja jouluisia muffinsseja:
Rommiviikunamuffinssit (16 kpl):
250 g kuivattuja viikunoita
2½ dl vettä
rommiaromia pakkauksen ohjeen mukaan
200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
4 dl karkeita vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
½ dl kermaa
Kuorrutus:
½ dl kermaa
1 rkl voita
50 g suklaata
Leikkaa viikunoista kannat ja pilko ne pieneksi. Laita kattilaan viikunat ja vesi (voit käyttää myös ½ dl aitoa rommia, lisää se tässä vaiheessa ja vähennä määrä vedestä). Keitä seosta hiljaisella tulella kannen alla puolisen tuntia, lisää tarvittaessa loraus vettä. Soseuta pehmenneet viikunat liemineen. Lisää kuumaan soseeseen rommiaromi (käytin Lidlin rommiaromia reilun ½ ampullia) sekä voi ja sekoita, kunnes rasva on sulanut. Lisää sokeri ja kaada seos kulhoon jäähtymään.
Yhdistä jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe.
Vatkaa taikinaan munat yksitellen. Lisää jauhoseos ja kerma muutamassa erässä vuorotellen taikinaan.
Sipaise muffinipellin koloihin hieman voita ja asettele jokaiseen pala leivinpaperia (yhdestä arkistä tulee 9 kpl). Jaa taikina vuokiin ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin ½ tuntia.
Tee kuorrutus. Kuumenna kerma ja voi höyryäväksi, lisää rouhittu suklaa ja rommiaromi (käytin loput ampullista). Sekoita tasaiseksi.
Jaa kuorrutus hieman jäähtyneenä muffinssien päälle, ripottele pinnalle rouhittua pistaasipähkinää.
Taikinan voi paistaa myös kakkuna voidellussa ja korppujauhotetussa rengasvuoassa 175 asteessa uunin alatasolla noin tunnin ajan. Kuorrutus kannattaa levittää lämpimän kakun pinnalle pullasudilla.
Ideoita tähän hain Kahvikaisan taatelikakusta, uuden Maku-lehden viikunaportviinikakusta ja Mimmin keittiöstä kuorrutukseen.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.