Osa joulun paketeista sisälsi aamuleivän aineksia.

PC150921-normal.jpg

Aamuleipä:

5 dl vettä

½ dl ruokaöljyä

4 dl sämpyläjauhoja

5-6 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

½ dl pellavansiemeniä

½ dl kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä

2½ rkl ruokokidesokeria

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

2 maustemitallista jauhettua pomeranssinkuorta

1 rkl tyrnijauhetta

 

Illalla:

Mittaa kulhoon kylmä vesi ja öljy. Yhdistä kuivat aineet vehnäjauhoja lukuunottamatta, lisää nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot muutamassa erässä ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Koneella vaivaten saat parhaan sitkon. Peitä taikina kelmulla ja nosta jääkaappiin.

 

Aamulla:

Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla ja jaa se neljään osaan. Leivo palat ohuiksi pyöreiksi leiviksi ja nosta leivinpaperille uunipellille. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Tee pyöreällä muotilla (esim. snapsilasilla) reikä leivän keskelle ja anna kohota ½ tuntia. Paina leipiin veitsellä kuvan mukaiset viillot, voitele ne kevyesti vedellä ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Taikinan voi leipoa myös sämpylöiksi.