Leipäharjoitukset jatkuu, tämän ohjeen voi jo julkaista eli ehkä jotain kehitystä on tapahtunut... Idea tähän tuli uuden Leivotaan-lehdet rouheista porkkanaleipäsistä.

P9070862-normal.jpg

Pellavainen porkkanaleipä (8 kpl):

25 g voita

6 dl maitoa

50 g hiivaa

2 tl sormisuolaa

1½ rkl siirappia

3 rkl pellavansiemenrouhetta

3 keskikokoista porkkanaa

4 dl sämpyläjauhoja

n. 10 dl vehnäjauhoja

 

Sulata voi kattilassa, lisää maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada seos kulhoon ja liuota hiiva nesteeseen. Lisää suola, siirappi ja pellavarouhe, sekoita. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Lisää raaste ja sämpyläjauhot taikinaan. Lisää lopuksi vehnäjauhoja useassa erässä kunnes taikina on kiinteää mutta pehmeää. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia mielellään yleiskoneella, että saat hyvän sitkon. Kohota liinan alla 45 minuuttia.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla. Jaa se kahdeksaan osaan, muotoile palat litteiksi leiviksi ja kohota puolisen tuntia. Voitele leivät vedellä, ripottele pinnalle kaurahiutaleita ja paista uunin alatasolla 225 asteessa reilu 15 minuuttia.

Päälle ei tarvi kuin voita.