Heinäkuun kuudes, kesäloma ja mittari näyttää huimat kuusi astetta (plussaa kuitenkin). Sopiva päivä nostaa kulhot ja vispilät esiin :)
Meillä oli tarkoitus käydä Lontoossa tänä vuonna, mutta levottomuuksien takia päätettiin siirtää reissu hamaan tulevaisuuteen. Järjestettiin sitten pieni pala Englantia tänne kotiin teetuokion merkeissä.
Tarjolla oli:
Juustoskonssit (n. 25 kpl):
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
85 g voita
4 tl leivinjauhetta
3 dl maitoa
100 g emmentalraastetta + hieman pinnalle
1 muna voiteluun
Siivilöi jauhot ja leivinjauhe kulhoon. Sekoita ja lisää kuutioitu kylmä voi. Nypi nopeasti sekaisin. Lisää kylmä maito, sekoita hieman ja lisää juustoraaste. Sekoita kevyesti ja kaada taikina jauhotetulle alustalle. Työstä hetki, kunnes taikinasta tulee sileää. Älä vaivaa! Painele taikina parin sentin paksuiseksi ja ota siitä paloja pyöreällä muotilla (halkaisija noin 5 cm).
Nosta skonssit pellille, voitele munalla ja ripottele päälle hieman juustoraastetta. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia kunnes pinta saa kauniin värin.
Ohje muokattu Lunnin reseptistä.
Väliin laitettiin sitruunatahnaa.
Suolaisena tarjottava oli myös pieniä kylmäsavulohi- ja minttukurkkuleipiä. (Jotka jäivät kuvaamatta.)
Sitruunatorttu:
Pohja:
125 g voita
1 dl tomusokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 keltuainen
Täyte:
1 sitruuna
3 pientä munaa
1 dl sokeria
1 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
Sekoita pehmeä voi ja tomusokeri. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, lisää taikinaan. Lisää lopuksi keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa tunnin ajan.
Kauli taikina hyvin jauhotetulla alustalla irtopohjavuoan (halk. 18 cm) pohjan ja reunat peittäväksi levyksi. Nosta levy vuokaan, pistele haarukalla ja laita hetkeksi pakkaseen.
Leikkaa taikinan päälle pala leivinpaperia ja täytä kuivilla herneillä. Näin pohja pysyy kuosissaan paistamisen ajan. Esikypsennä pohjaa 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja poista herneet sekä leivinpaperi.
Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää loput täyteainekset. Kaada täyte pohjan päälle ja paista 150 asteessa noin 45 minuuttia. Peitä pinta foliolla paistamisen puolivälissä. (Kannattaa laittaa pelti uunin pohjalle, jos saattuu valumaan rasva läpi vuoasta. Meillä huusi palovaroitin, koira ja lopulta myös leipuri...)
Tarjoa jäähtyneenä.
Ohje muokattu täältä.
Vaaleat pikkuleivät (n. 20 kpl):
2½ dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
1½ tl vaniljasokeria
1½ tl leivinjauhetta
100 g voita
1 keltuainen
Pinnalle:
1 valkuainen
raesokeria
Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi kylmä voi joukkoon. Lisää keltuainen hyvin sekoittaen.
Ota taikinasta nokareita ja pyörittele ne sormin pyöreiksi litteiksi pikkuleiviksi. Taikina on aika murenevaista, mutta muotoutuu kyllä. Laita ne pellille leivinapaperin päälle (jätä leviämisvaraa), voitele valkuaisella ja ripottele päälle raesokeria.
Paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 10 minuuttia. Keksit saavat jäädä aika vaaleiksi, jotta rakenne jää keskeltä hieman sitkeäksi. Jäähdytä ritilällä.
Tämä ohje bongattu täältä.
Näitä teemajuttuja on mukava touhuta aina välillä. Kun joku muu siivoaisi jäljet ;D
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.