Mun mummu ja mun lasten mummu on tehneet tällaista sekaleipää ja tää on ihan parasta! Mun mummu teki leivän juureen ja paistoi oikeassa uunissa, mutta hyvää tuli näinkin. Tämä ohje on siis omalta äidiltäni.
Sekaleipä (n. 16 kpl)
1 l vettä
50 g hiivaa
5 tl suolaa
15 dl vehnäjauhoja
5 dl ruisjauhoja
50 g voita
Sekoita kädenlämpöinen vesi, murennettu hiiva ja suola kulhossa. Lisää vehnäjauhot muutamassa erässä ja vaivaa taikina hyvin. Koneella vaivaten saat parhaan sitkon.
Lisää tunnin kuluttua ruisjauhot ja vaivaa lisää. Lisää lopuksi sulatettu voi ja sekoita joukkoon.
Vaivaa ja paloittele taikina. Leivo palat palloiksi ja kauli noin sentin paksuisiksi leiviksi. Kohota liinan alla, pistele pintaan reikiä ja paista 240 asteessa kauniin ruskeiksi.
Laitoin uuniin paistamisen ajaksi vuoallisen kiehuvaa vettä, jotta leipiin tulee rapea kuori.
PS. Kuvan pisteli on sama, jolla mun mummu pisteli omat leipänsä. Perintökalleus :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.