Juhannusta on vietetty ihan kotosalla grillaten ja saunoen kauniin pilvipoutaisessa säässä.

Tämän aamun olen touhunnut keittiössä nuoren herran 15-v. juhlia valmistellen. Uunista on tullut mm. piirakoita, tässä suolainen:

P6200001.jpg

 

Pekonikanttarellipiirakka:

Pohja:

3 dl karkeita vehnäjauhoja

75 g voita

1 tl etikkaa

0,75 dl vettä

 

Täyte:

n. ½ l kanttarelleja (1 dl esikäsiteltyä pakkasesta)

3 siivua pekonia

nokare voita

1 pieni kevätsipuli

mustapippuria myllystä

2 dl kermaviiliä

1 dl piimää

3 munaa

nippu ruohosipulia

1 dl Grana Padano -juustoraastetta + 2 rkl pinnalle

suolaa tarvittaessa

 

Sekoita pohjan ainekset nopeasti tasaiseksi taikinaksi, kääri kelmuun ja laita kylmään tunniksi.

Kauli taikinasta ohut levy ja nosta se voideltuun matalaan piirakkavuokaan. Leikkaa ylimääräinen taikina pois terävällä veitsellä vuoan reunaa pitkin.

Kuivata silputut sienet pannulla, lisää nokare voita, suikaloitu pekoni ja hienonnettu kevätsipuli. Paista kevyesti, mausta pippurilla ja nosta jäähtymään.

Sekoita kermaviili, piimä ja munat kulhossa. Lisää ruohosipulisilppu, juustoraaste (tai jauhetta kai se on) ja tarvittaessa suolaa (pekonista ja juustoraasteesta tulee suolaisuutta) ja pippuria sekä jäähtynyt sienipekoniseos. Kaada täyte pohjalle, ripottele pinnalle lisää juustoraastetta ja paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut kauniin värin.

P6200003.jpg