Vapaapäivän kunniaksi syötiin vähän paremmin ja jälkkäriksi tein pitkään kokeiltavien listalla ollutta banoffeeta, tosin leivosten muodossa.

Ohje on Pipareista pitsikakkuun -kirjasta.

 

Banoffi-torttu

pohja:

3½ dl vehnäjauhoja

vajaa ½ dl tomusokeria

125 g voita

1 muna

1 keltuainen

 

täyte:

1 tlk (400 g) sokeroitua maitotiivistettä

3 banaania

4 dl kermaa

1 tl murukahvia (tämän jätin pois)

1½ tl sokeria

 

koristeluun:

tummaa kaakaojauhetta

 

Valmista pohja sekoittamalla jauhot ja sokeri. Nypi sekaan voi ja lisää lopuksi munat. Anna levätä jääkaapissa puolisen tuntia.

Levitä taikina ohueksi kerrokseksi halkaisijaltaan noin 22 cm:n irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi kuivia herneitä. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia. Poista herneet ja leivinpaperi ja jatka paistamista kunnes pohja on kauttaaltaan kullanvärinen. Jäähdytä pohja.

Keitä tiivistemaito toffeeksi vesihauteessa (kolmisen tuntia).

Sekoita toffee ja kaada varovasti taikinapohjalle. Viipaloi banaanit ja aseta toffeen päälle. Vatkaa kerma, mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä kermavaahto tortun päälle ja sihtaa koristeeksi kaakaojauhetta.

 

Nämä oli kyllä niin hyviä, kuin monessa blogissa on kehuttukin. Laitoin vajaa puolet tuosta maitotiivistemäärästä eli kaksi 90 g purkkia, ettei tule liian makeaa. Ja täytyy tunnustaa, etten keittänyt niitä vesihauteessa kolmea tuntia, vaan kattilassa kunnes paksuuntui (ja meinasi palaa pohjaan kovasta hämmentämisestä huolimatta...). Paistoin pohjat isojen muffinien vuoassa.