Neiti on puhunut monta viikkoa marengin teosta ja eilen pongasin Kirsin keittiöstä pavlovan ohjeen, joten ei kun vispilät esiin.

P8040005.jpg

Pavlova (1 iso tai 10 pientä):

4 valkuaista

2½ dl sokeria

2 tl perunajauhoja

1 tl sitruunamehua


Täyte:

4 dl vispikermaa

1 prk rahkaa

3 tl vaniljasokeria

½ l mansikoita

sokeria maun mukaan


1 dl lemon curdia


Erottele valkuaiset kulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi. Lisää puolet sokerista ruokalusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita perunajauhot loppuun sokeriin ja lisää seos edelleen vähän kerrallaan. Vatkaa, kunnes saat kovan ja kiiltävän vaahdon. Lisää lopuksi sitruunamehu. Laita vaahto pursotinpussiin.

Piirrä leivinpaperille yksi iso tai 10 pientä ympyrää sopivalla muotilla. Näihin käytimme juomalasia. Pursota vaahto ympyröiden sisään ja halutessasi reunalle rengas toiseen kerrokseen, jotta marengista muodostuu kuppi. Teimme myös muutaman irtorenkaan kanneksi.

Paista marenkeja 100 asteisessa uunissa 2 tuntia, laske lämpö 60 asteeseen ja kuivata vielä 2 tuntia. Anna jäähtyä.

Täytettä varten pilko mansikat (jätä osa koristeeksi) ja vaahdota kerma. Sekoita mansikanpalat, kermavaahto, rahka ja sokerit.

Laita marenkipohjalle ensin teelusikallinen lemon curdia, sitten reilusti mansikkakermaseosta ja koristele mansikkaviipaleilla. Tarjoa heti.

Taloudellinen (=nuuka) emäntä tekee tietysti ylijääneistä keltuaisista ja sitruunasta lemon curdia (ohje alla). Sopii mainiosti mansikoiden kanssa ja taittaa hyvin marengin makeutta.

P8040003.jpg

Tässä lasten kerroskakkuversio mustikoilla ja suklaakastikkeella koristeltuna, ilman sitruunaa. Ylemmässä kuvassa ohjeen mukainen herkku aikuiseen makuun.


Lemon curd:

4 keltuaista

1 muna

1 sitruunan mehu ja raastettu kuori

50 g voita


Sekoita ainekset kattilassa ja kuumenna seos kiehumispisteeseen samalla huolellisesti pohjaa myöten sekoittaen. Siirrä heti pois levyltä ja sekoita vielä hetki. Lisää voi nokareina hyvin sekoittaen. Jäähdytä vesihauteessa ja purkita.