Aikaa vaativa, mutta palkitseva leipäkokeilu tänä viikonloppuna. Just oikea rakenne ja makua kunnolla.

patonki.jpg

 

Kierrepatongit 2 kpl:

Esitaikina:

2,5 dl vehnäjauhoja

1 dl vettä

3 g kuivahiivaa

 

Tee esitaikina edellisenä päivänä.

Vaivaa ainekset kiinteäksi palloksi (koneella). Peitä kulho kelmulla ja anna nousta pari tuntia. Nosta kulho jääkaappiin ja jatka seuraavana päivänä.

 

Taikina:

esitaikina

(reilu) 3 dl vehnäjauhoja

1½ dl vettä

1 tl suolaa

 

Lisää esitaikinakulhoon vesi ja suola. Vaivaa koneella pienellä nopeudella muutama minuutti, kunnes taikina notkistuu. Lisää jauhot parissa erässä ja vaivaa nopeammalla teholla kiinteäksi (viitisen minuuttia). Peitä kulho taas kelmulla ja anna kohota 1-2 tuntia.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle. Painele se varovasti suorakaiteen muotoon ja leikkaa kahtia pituussuunnassa. Leikkaa molemmat palat vielä pituussuunnassa kahtia siten, että palat jäävät toisesta päästä kiinni toisiinsa. Kieritä palat patongeiksi. Nosta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille, peitä liinalla ja anna kohota vielä reilu puoli tuntia.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa kunnes pinta saa kauniin värin.

Nosta patongit ritilälle jäähtymään.