Tässä ohje helppoon ja makoisaan hapatettuun sekaleipään.
Hapanlimppu (2-4 kpl):
Juuri:
7 dl vettä
5 kpl hapankorppuja
2 tl kuivahiivaa
5 dl ruisjauhoja
Taikina:
juuri
1 rkl merisuolaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl siirappia
9 dl hiivaleipäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2-3 dl ruisjauhoja
Jauha hapankorput hienoksi. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita kulhossa kaikki juuren ainekset sekaisin. Peitä kulho kelmulla ja anna hapantua yön yli huoneenlämmössä.
Lisää juuritaikinaan suola, öljy ja siirappi. Sekoita kuivahiiva hiivaleipäjauhoihin ja alusta taikinaan. Lisää ruisjauhot ja vaivaa hyvin. (Onnistuu parhaiten koneella.) Peitä taikina liinalla ja anna kohota reilu tunti.
Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa kunnolla. Jaa se 2-4 palaan ja leivo palat limpuiksi. Nosta limput leivinpaperin päälle pellille, ripottele pinnalle jauhoja ja tee viiltoja pintaan. Peitä liinalla ja kohota vielä tunti.
Paista 200 asteessa uunin alatasolla leivän koosta riippuen 45-60 minuuttia. (Leipä on kypsä kun se kumisee pohjaan koputettaessa.) Anna jäähtyä ennen leikkaamista.
Paistamisen ajaksi voi uunin pohjalle laittaa vettä kuuman kestävään kulhoon. Näin limppuun tulee rapea pinta.
Voita ja emmentaalia päälle, lasi maitoa ja ääntä kohti :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.