Meillä tehdään yleensä aina voisilmäpullia ja korvapuusteja. Nyt kokeiltiin uusia makuja lähikaupan ruokalehden innoittamana.

Suklaababka maustettiin appelsiinilla:

babka.jpg

 

Samaa settiä myös vuokapullia:

P3260011.jpg

 

Lisäksi tehtiin vaniljaisia karpalopullia kinuskikuorrutteella:

P3260004%20%281%29.jpg

 

Parempi pullataikina:

½ l maitoa

50 g hiivaa

2 dl sokeria

2 tl kardemummaa

1 tl suolaa

1 muna

n. 13 dl vehnäjauhoja

150 g voita

 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes se liukenee nesteeseen. Lisää sokeri, mausteet ja muna. Lisää puolet jauhoista ja vaivaa tasaiseksi. Lisää loput jauhoista, vaivaa ne taikinaan ja lisää lopuksi pehmeä voi. (Jos taikina näyttää liian löysältä, lisää hieman jauhoja.) Vaivaa kimmoisaksi ja kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

 

Appelsiinisuklaapullat (2 babkaa tai 24 vuokapullaa):

½ annosta pullataikinaa

 

Täyte:

150 g tummaa suklaata

150 g voita

1½ dl tomusokeria

½ dl tummaa kaakaojauhetta

1 tl vaniljasokeria

2 tl raastettua appelsiinin kuorta

 

Voiteluun muna

 

Sulata voi ja suklaa miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä viileässä, jotta täyte jähmettyy hieman.

Jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa ilmakuplat pois ja kauli ohueksi levyksi. Levitä puolet täytteestä levylle ja kääri tiukaksi rullaksi. Tee samoin toiselle taikinapalalle.

Babkaa varten leikkaa rulla kahtia ja kääri puolikkaat lomittain pitkoksi (tämä kannattaa tehdä leivinpaperin päällä, ettei suklaatäyte valu alustalle). Nosta pitko leivinpaperin avulla leipävuokaan ja anna kohota puolisen tuntia. Voitele munalla ja paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 40 minuuttia.

Vuokapulliin leikkaa rullasta kahden sentin paksuisia paloja. Leikkaa ne vielä keskeltä kahtia siten, että toinen pää jää kiinni. Pyöräytä palat ruusuiksi ja laita vuokiin muffinssipellille. Kohota puoli tuntia, voitele munalla ja paista 225 asteessa reilu 10 minuuttia.

 

Kinuskikuorrutteiset karpalopullat 24 kpl:

½ annosta pullataikinaa

 

Täyte:

2½ dl vettä

1 pss vanhanajan vaniljakastikejauhetta

2 dl pakastekarpaloita

 

Kuorrutus:

½ dl kuohukermaa

100 g vaniljafudgeja (irtokarkkihyllystä)

 

Vispaa vaniljakastikejauhe kylmään veteen ja anna tekeytyä.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Kauli ohueksi levyksi ja levitä puolet vaniljakreemistä levylle. Ripottele päälle puolet karpaloista ja kääri levy rullalle. Leikkaa rulla parin sentin viipaleiksi ja nosta palat vuokiin muffinssipellille. Tee samoin toiselle taikinapalalle. Kohota puoli tuntia.

Voitele pullat munalla ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa reilut 10 minuuttia. Anna pullien jäähtyä ja irrota ne pelliltä.

Kuorrutusta varten viipaloi fudget ja laita ne kattilaan kerman kanssa. Sulata miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Anna kuorrutuksen jäähtyä hetki, jotta se sakenee hieman. Jaa kuorrutus pullien päälle.