Pitkästä aikaa jotain tännekkin. Koko talvena en ole paljoa leiponut ja jos olenkin, niin en mitään uutta -peruspullaa ja sellaista. 

Nyt kuitenkin testasin leipää vähän eri tyylillä. Helppoa kuin mikä, ei tarvi edes vaivata!

P5030005.jpg

Rapeakuorinen pellavaleipä (2 kpl):

1 pkt hiivaa

2 tl hienoa merisuolaa

reilu 1 rkl hunajaa

6 dl vettä

1 dl pellavansiemeniä

2 dl sämpyläjauhoja

9-10 dl vehnäjauhoja

 

Murenna hiiva kulhoon. Lisää suola, hunaja ja tilkka vettä, sekoita kunnes hiiva ja hunaja ovat liuenneet. Lisää loppu vesi ja sekoita joukkoon pellavansiemenet ja sämpyläjauhot. Lisää 8 dl vehnäjauhoja muutamassa erässä. Taikinan tulee olla aika löysää. Anna sen kohota liinan alla 1½ tuntia.

Sekoita kohonnutta taikinaa puukauhalla muutaman kerran, lisää 1-2 dl vehnäjauhoja ja vaivaa kevyesti. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, jaa se kahtia ja painele palat jauhotetuin käsin levyiksi. Pyöritä levyt rulliksi ja nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille sauma alaspäin. Leikkaa pintaan muutama viilto vinottain.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Anna leipien kohota sen aikaa liinan alla.

Paista uunin keskitasossa 15 minuuttia, laske lämpö 200 asteeseen ja paista vielä vajaa ½ tuntia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä leivät foliolla viimeisen 15 minuutin ajaksi.

Anna jäähtyä ilman liinaa, jotta rapea pinta säilyy.

 

Tätä tulee varmasti tehtyä kesällä kalasopan kaveriksi. Nopeaa tehdä isommallekkin porukalle.