Sakarin pajassa vietetään leipäviikkoa kuukauden myöhässä, mutta meneehän se näinkin...
Maalaisleipä:
Juuri:
½ pkt hiivaa
1½ dl vettä
1½ dl ruisjauhoja
Taikinaan:
3½ dl vettä
1 rkl suolaa
1 rkl hunajaa
1 rkl auringonkukkaöljyä
9-10 dl sämpyläjauhoja
Tee juuri edellisenä iltana sekoittamalla hiiva, haalea vesi ja ruisjauhot kulhossa tasaiseksi seokseksi. Peitä kulho kelmulla, jätä pieni ilmarako.
Lisää aamulla juureen kädenlämpöinen vesi, suola, sokeri, öljy ja 5 dl jauhoja. Sekoita tasaiseksi ja lisää loput jauhot. Vaivaa hyvin (mieluiten koneella) ja nostata ½ tuntia.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Vaivaa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulla alustalla ja jaa se kahteen tai neljään osaan. Muotoile paloista suikulanpuikulat leivät, nosta ne pellille, ripottele päälle vähän jauhoja ja tee pintaan viillot terävällä veitsellä. Anna kohota kunnes uuni on kuumennut.
Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja paista leipiä koosta riippuen 35-45 minuuttia.
Näissä leivissä on ihanan rapsakka kuori ja juuri antaa kunnolla makua. Hyvää!
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.