Pataleipä on ollut kokeiltavien listalla jo pitkään ja vihdoin sain aikaiseksi. Kyllä kannatti: maukasta, ihanan rapeakuorista ja kunnon sitko!
Porkkanainen pataleipä:
4 dl vettä
pieni nokare hiivaa
2 tl suolaa
ripaus sokeria
1 keskikokoinen porkkana
7-8 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva (laitoin pikkurillin pään kokoisen nokareen) haaleaan veteen, lisää suola, sokeri ja hienoksi raastettu porkkana, sekoita. Vaivaa taikinaan jauhot muutamassa erässä. Taikinan tulee olla löysää (mutta leivottavaa) eli kannattaa vaivata riittävän kauan kunnollisen sitkon saamiseksi. Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota vähintään 10 tuntia.
Leivo taikinasta pallo jauhotetulla alustalla, leikkaa pintaan viillot ja ripottele hieman jauhoja päälle. Nosta se leivinpaperin päälle kohoamaan vielä puoleksi tunniksi. Laita uuni ja valurautapata (kattilassakin kuulemma onnistuu) kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa leivinpaperin reunat pois (hieman taikinapalloa suuremmaksi) ja nosta paperin avulla leipä kuumaan pataan. Laita kansi päälle ja paista ½ tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.
Porkkanan tilalla voi käyttää muutakin makua, polttaraisia ajattelin kokeilla seuraavalla kerralla.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.