Uudessa Maku-lehdessä oli makoisan kuuloinen ohje nokkoskorpuille ja savukalatahnalle. Juhannuksen kunniaksi päätin niitä testata. Hieman ohjeita muutin kaapista löytyvien aineksien mukaan ja leivoin korput tällaisiksi veneiksi.

Tässä ohjeet omilla aineksillani.

 

Nokkoskorput:

2½ dl vettä

½ dl kuivattua nokkosta murskattuna

15 g hiivaa

1 tl suolaa

1 rkl kotikaljauutetta

2 dl vehnäjauhoja

ruisleipäainesta (niitä jauhoja)

 

Lisää kädenlämpöiseen veteen nokkosmurska, kaljauute ja hiiva. Sekoita, kunnes uute ja hiiva ovat liuenneet. Lisää suola ja vehnäjauhot, sekoita hyvin ja anna käydä puolisen tuntia. Lisää ruisjauhoja, kunnes taikina on sopivan kiinteää. Anna tekeytyä liinalla peitettynä parisen tuntia.

Jaa taikina kahtia. Kauli ohut levy ja ota siitä pyöreällä pikkumuotilla paloja. Kauli palat soikeiksi ja mahdollisimman ohuiksi.

Laita veneet pellille leivinpaperille, sivele vesi-siirappiseoksella ja ripottele päälle muutama sormisuolahiutale. Paista 250 asteessa uunin keskitasolla reilu 5 minuuttia.

 

Savulohilevite:

300 g savulohta

1 kesäsipulin varsi

½ dl tilliä

ripaus suolaa ja valkopippuria

50 g voita

1 dl smetanaa

 

Perkaa kala ja hienonna se haarukalla kulhossa. Silppua sipulinvarsi sekä tilli, lisää kulhoon. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty smetanan asemasta ranskankermaa ja lisäksi 2 rkl sitruunamehua. Tahna sekoitettiin monitoimikoneessa, mutta halusin tästä rouheampaa.

 

Leppoisaa Juhannusta