Päätin pitkästä aikaa tarttua härkää sarvista ja yrittää saada sämpylöitä aikaiseksi. Leipä ja sämpylät ei jostain syystä ole minun laji, mutta periksi ei anneta ennen kuin onnistuu .

Nämä oli hyvän makuisia, suorastaan herkullisia, ja lapsetkin söivät useamman kertaistumalla. Ulkonäössä on vielä parantamisen varaa (ehtivät nousta liikaa ja sitten lässähtivät ennen uuniin menoa), mutta laitan ohjeen tänne seuraavaa harjoitusta odottamaan.

Rouhevat jugurttisämpylät:

25 g voita

2½ dl maitoa

25 g hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)

1 tl suolaa

1 rkl siirappia

2 dl turkkilaista jugurttia

1 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä

½ dl pellavansiemeniä

½ dl vehnälesettä

reilu litra vehnäjauhoja (laitoin näppituntumalla, joten tämä on arvio)

 

Sulata voi kattilassa, lisää maito ja jukurtti. Liuota hiiva kädenlämpöiseen seokseen. Lisää muut aineet ja osa vehnäjauhoista, sekoita tasaiseksi. Vaivaa taikinaan lisää jauhoja, siten että siitä tulee pehmeää ja kimmoisaa. Kohota liinan alle kaksinkertaiseksi.

Leivo taikina sämpylöiksi, kohota vielä ja paista 225 asteessa reilu 10 minuuttia.