Tässä mainio ohje kevään ja kesän juhliin. Helppo ja nopea, erittäin herkullinen ja sopii esim. salaattipöytään, keiton lisukkeeksi tai täytettynä voileipäpöytään.

P5110992-normal.jpg

 

Pitopöydän leipä:

1 l vettä

2 dl maitoa

50 g hiivaa

4 tl suolaa

2 rkl ruokokidesokeria (tai hunajaa)

2 l vehnäjauhoja

3 dl ruis- tai sämpyläjauhoja

 

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja kaada se monitoimikoneen kulhoon. Murenna hiiva joukkoon, lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää jauhot muutamassa erässä ja vaivaa kunnes saat hyvän sitkon. Taikinan tulee olla löysää. (Jos vaivaa käsin, jauhoja joutuu laittamaan 1-2 dl enemmän. Minä en ainakaan jaksa vaivata niin kauan, että saisin samanlaista sitkoa kuin koneella.)

Ripottele taikinan pinnalle 3-4 rkl vehnäjauhoja, peitä kulho liinalla ja kohota 1-2 tuntia. (Taikinan voi myös tehdä illalla valmiiksi kylmään nesteeseen, kohottaa yön yli jääkaapissa kelmulla peitettynä ja leipoa aamulla. Kannattaa käyttää riittävän suurta kulhoa, ettei taikina hyökkää kimppuun aamulla jääkaappia avatessa...)

Kaada 1/3 taikinasta kerrallaan jauhotetulle leivinlaudalle, ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja painele varovasti tasaiseksi. Taikinakuplia ei vaivata pois. Leikkaa taikinalevystä nopeasti kolmioita tai vinoneliöitä terävällä veitsellä, nostele ne pellille ja paista 240 asteessa reilu 15 minuuttia. Leipiä ei kohoteta enää ennen paistoa.

 

Teen tätä leipää useimmiten ½ annosta omalle väelle, leipä ei nimittäin säily hyvänä kahta päivää kauempaa. Kalakeiton kanssa tämä sopii hyvin, kun laittaa ruisjauhoja sekaan. Täytettyjä leipiä varten taikinan voi tehdä vehnä/sämpyläjauhoista ja ripotella pinnalle esim. seesaminsiemeniä.

 

Alkuperäinen ohje on Anna Bergenströmin.