Lomapäivinä on välillä mukavaa tehdä ruokaa pitkän kaavan mukaan. Tämä herkku vaatii puuhastelua parina päivänä, mutta on vaivan arvoista.

kebab4.jpg

 

Kebabliha (6-8:lle):

500 g naudan paistijauhelihaa

500 g hirven jauhelihaa

25 g aromisuolaa (Aromat-maustesuola)

5 g jauhettua mustapippuria

2 tl paahdettua sipulia (1½ tl sipulijauhetta)

1 valkosipulin kynsi (1 tl valkosipulijauhetta)

1½ tl savupaprikajauhetta

1 tl basilikaa (1 tl oreganoa)

(½ tl juustokuminaa)

½ tl chilijauhetta

½ tl cayennepippuria

1½ rkl perunajauhoja

 

Hienonna sipulit morttelissa. Sekoita kaikki mausteet ja perunajauho yhteen.

Vatkaa yleiskoneen taikinasauvoilla jauhelihaa vähintään ½ tuntia. Lisää mausteseos lihan sekaa vatkauksen alkuvaiheessa. Taikinan tulee olla tiiviin sitkomaista.

Painele mahdolliset ilmakuplat taikinasta ja muotoile siitä tiukka pötkylä. Kääri liha kaksinkertaiseen folioon.

Laita uunin pohjalle pelti, jossa on vettä. (Lihasta mahdollisesti tippuva neste putoaa siihen.)

Tökkää lihan keskelle paistomittari. 

Paista lihaa ritilällä uunin keskitasolla 100 asteessa, kunnes mittari näyttää 80 astetta (tähän meni noin 5 tuntia). Sammuta uuni ja anna lihan levätä jälkilämmössä puoli tuntia.

Anna lihan jäähtyä huoneenlämmössä. Poista folio ja kuivaa lihan pinta talouspaperilla. Kääri uuteen folioon ja anna kiinteytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Leikkaa liha suikaleiksi juustohöylällä.

Lämmitä liha uunissa (250 astetta, 3 minuuttia) tai pannulla voissa ennen tarjoilua. Jos haluat lihasta mehevämpää, lisää siihen tomaattikastiketta (ohje alla) ennen lämmitystä.

Ohje on Mättömestarilta. Tein puolikkaan annoksen ja ihan kaikkia mausteita ei kaapista löytynyt, alkuperäiset suluissa.

 

 

Naanleipä 8 kpl:

2 dl vettä

½ dl turkkilaista jugurttia

½ dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 rkl sokeria

1 muna

1 pss kuivahiivaa

1 tl leivinjauhetta

6 dl vehnäjauhoja

 

voiteluun sulatettua voita

 

Sekoita kulhossa vesi, jugurtti, öljy, suola ja sokeri. Vatkaa muna kevyesti ja lisää seokseen.

Sekoita kuivahiiva ja leivinjauhe jauhoihin. Lisää muutamassa erässä nesteeseen ja vaivaa tasaiseksi.

Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. (Jos on kiire, lämmitä ohjeen vesi 42 asteiseksi. Jos ei, tee kylmään nesteeseen ja odottele rauhassa.)

Muotoile taikinasta pötkö jauhotetulla alustalla. Jaa se kahdeksaan palaan, pyöritä palat palloiksi ja kauli soikeiksi leiviksi. Kohota vielä kevyesti jauhotetulla pellillä puolisen tuntia. 

Voitele leivät sulatetulla voilla ja paista 275 asteisessa uunissa keskitasolla reilu 5 minuuttia. Varo, etteivät pala.

 

 

Tomaattikastike:

1 rkl oliiviöljyä

1 salottisipuli

1 valkosipulin kynsi

1 tlk paseerattua tomaattia (esim. Mutti)

½ kasvisliemikuutio

1 tl jauhettua mustapippuria

1 tl savupaprikajauhetta

2 tl balsamiviinietikkaa

2 tl makeaa sinappia

2 tl chipotlekastiketta

1 rkl fariinisokeria

 

Leikkaa sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota kuutioita miedolla lämmöllä kunnes ne pehmenevät.

Lisää paseerattu tomaatti ja kasvisliemikuutio. Keitä 15 minuuttia kannen alla.

Lisää loput ainekset ja keitä vielä 15 minuuttia.

Anna jäähtyä hieman ja pyöräytä tasaiseksi sauvasekottimella. Voit tarjota kastikkeen lämpimänä tai kylmänä.

Tähän muokkasin ohjeen Mättömestarin kebabkastikkeesta.

 

 

Jugurttikastike:

2 dl turkkilaista jugurttia

½ kurkku

1 tl juoksevaa hunajaa

1 tl sitruunamehua

suolaa

mustapippuria myllystä

 

Kuori kurkku. Halkaise se ja poista siemenet. Raasta ja purista ylimääräinen neste pois.

Sekoita keskenään jugurtti, kurkkuraaste, sitruunamehu ja hunaja. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 

Anna tekeytyä viileässä pari tuntia.

 

kebab2.jpg