Neiti toivoi joulupöytään herkkuruokaansa häränhäntää, mutta hännät jäi silloin ostamatta. Tänään kuitenkin juhlistettiin loppiaista herkkupurilaisilla:

P1060933-normal.jpg

Haudutettu häränhäntä:

1 kg häränhäntää

nokare voita

3 porkkanaa

2 pientä sipulia

10 maustepippuria

2 laakerinlehteä

suolaa

vettä

 

Ruskista häränhännät valurautapadassa. Lisää paloitellut porkkanat ja sipuli, mausteet ja vettä niin, että liha juuri ja juuri peittyy. Anna liemen kiehahtaa, laita kansi padan päälle ja hauduta liha kypsäksi leivinuunin jälkilämmössä yön yli (tai sähköuunissa 100 asteessa kunnes liha irtoaa luusta). Nosta kypsät häntäpalat jäähtymään.

Perkkaa jäähtyneet lihat irti luista, poista samalla liika rasva ja riivi lihat pienemmiksi suikaleiksi.

Siivilöi liemi ja pakasta myöhempää käyttöä varten. (Normaalisti olisin tehnyt tästä kastikkeen lisäämällä lihat, kermaa ja suuruksen liemeen.)

 

Sämpylät tein Pastanjauhantaa -blogin ohjeella, samoin kastikkeen tuunasin heidän ohjeestaan kaapista löytyville aineksille sopivaksi:

BBQ-kastike:

25 g voita

1 keskikokoinen sipuli

1 tb (140 g) tomaattipyretta

1 dl vettä

½ dl ruokokidesokeria

0,75 dl rakeista sinappia (Rotisseur)

½ dl balsamicoa

1 rkl soijakastiketta

ripaus cayennepippuria

½ tl chilijauhetta

½ tl mustapippurirouhetta

suolaa

 

Silppua sipuli. Sulata kasarissa voi ja kuullota sipuli läpikuultavaksi miedolla lämmöllä. Lisää loput ainekset, kiehauta ja hauduta ykkösellä 10 minuuttia.

 

Lämmitä liha pannulla, lisää sekaan kastiketta makusi mukaan. Täytä halkaistut sämpylät lihaseoksella, sipulirenkailla ja rucolalla. Tarjoa lisänä raikasta salaattia.

KYLLÄ OLI HYVÄÄ!