Kermapurkin päiväys oli mennyt pitkäksi ja lapset kinusivat hampurilaisia, joten ei auttanut kuin alkaa sämpylän tekoon. Briossisämpylät on kai olleet in kaikissa arvonsa tuntevissa purilaispaikoissa eli kokeiluun.

P5140005.jpg


Briossisämpylät (12 kpl):

2 dl kuohukermaa

50 g hiivaa

1 rkl hunajaa

1 tl suolaa

3 munaa

1 valkuainen (keltuainen tästä voiteluun)

2 dl sämpyläjauhoja

7-8 dl vehnäjauhoja

 

pinnalle seesaminsiemeniä

 

Lämmitä kerma kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää hunaja, suola, munat ja sämpyläjauhot. Sekoita tasaiseksi. Lisää puolet vehnäjauhoista ja sekoita hyvin. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikina kunnolla. Kohota liinan alla puolisen tuntia. 

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele ilmakuplat pois. Jaa se kahteen osaan ja kauli palat puolen sentin paksuisiksi suorakaiteiksi. Rullaa levyt ja leikkaa molemmat kuuteen palaan. (Jätin osan rulliksi, osan pyörittelin palloiksi.) Kohota sämpylöitä vielä uunin lämpeämisen ajan liinan alla.

Voitele sämpylät keltuaisella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min.

 

P5140003.jpg

Rasvaa sen verran ettei viitsi ihan joka päivä syödä, mutta hyviä herkutteluun!